Alles wat maar met hardware en computers te maken heeft.

Antec Twelve Hundred Revived! Op papier dan.

Door robobeat op vrijdag 4 april 2014 21:44 - Reageren is niet meer mogelijk
CategorieŽn: Hardware, Persoonlijk, Views: 2.276

https://ic.tweakimg.net/ext/i/1224745779.jpg

Ik heb een paar maanden geleden het besluit genomen om mijn oude pc kast om te ruilen voor een ander. Ik had toen al een jaar of 4 een Antec Twelve Hundred V1 in gebruik, en na de zoveelste keer weer 24 (!!!) duimschroeven los te draaien om de stoffilters te verschonen van de HDD cages of weer eens de fans aan de praat te krijgen had ik er genoeg van. Mijn oog was gevallen op een Corsair 750D en deze gaat eruit. En zo geschiede. Met als resultaat dat ik overbleef met een Antec Twelve hundred case, welke de spreekwoordelijke zolder op ging.

Maar mijn gedachtes kunnen toch niet afdwalen van deze case. Het heeft me al die jaren toch goed bijgestaan, deed super zijn werk, al die keren dat ik op lans ben geweest met hem en de 3 HDD cages hadden toch wel wat. Immers zie je niet veel kasten die dat hebben. Is het dan toch niet mogelijk om hem op ťťn of andere manier weer in te zetten? Weg doen wil ik niet, maar wat dan? Nog een pc bouwen?

Nu draait mijn ESXi server al bijna een jaar onafgebroken zonder enige issue, wat super is, maar ik merkte ook, naast mijn 4x 1,5TB in de ESXi server onder freeNAS en mijn 4x 3TB in mijn Qnap NAS, dat ik toch opslag te kort begin te komen. Ja, ik weet, ik moet opruimen en gewoon dingen gaan weggooien en met in totaal 25TB aan opslag (ook nog wat in mijn eigen pc) mag ik niet klagen, maar ik verzamel nou eenmaal graag (vooral series en films) en heb liever plaats genoeg dan te weinig. Nu wist ik dat er HDD bays te krijgen zijn die passen in meerdere 5,25" slots en toen viel het me in waar ik deze case voor kon gebruiken. Een nieuwe storage bak (met nadruk op BAK ;) ).

Ik ging op onderzoek uit. En ik werd niet teleurgesteld moet ik zeggen. Ik merkte dat er al meerdere waren geweest voor mij die hetzelfde idee hadden gehad (zie hier bijvoorbeeld) Wat is namelijk het geval, de complete voorzijde van de Antec Twelve Hundred is namelijk geheel 5,25" breed. Alle HDD cages die er bij worden geleverd zijn 5,25" breed. Nu houden deze "maar" 3 HDDs vast, en wil toch op zijn minst een stuk of 12 HDDs er straks in kwijt kunnen. Het liefst zelfs meer.

De antec heeft in totaliteit gezien 12 5,25" slots. Normaal gezien zijn 9 hiervan in gebruik door de 3 HDD cages en 3 los voor eventueel dvd drives etc. Maar ik kan ook zonder problemen deze slots gebruiken voor het plaatsen van hot swappable HDD cages. Dus gaan we eens kijken welke cages we kunnen vinden.

Zoals ik al aangaf wil ik graag zoveel mogelijk HDDs kunnen plaatsen. M.a.w. er moeten dus zoveel mogelijk HDDs in de HDD cages kwijt kunnen. Gezien de huidige cages van de kast zelf 3 HDDs kwijt kunnen, moet dit dus meer zijn. Ik begon eens te zoeken, en waar beter dan onze eigen pricewatch van Tweakers!
Hier een lijstje van wat ik tot nu toe heb kunnen vinden:

Chenbro SK33502
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1223454334.jpg
Deze cage ondersteunt 5 HDDs, allemaal hot swappable, eigen 80mm fan voor koeling, heeft support voor SAS/SATA 6GB/s en ook nog eens 2 USB 2.0 poorten. Wel vrij prijzig: §151,50

Icydock MB455SPF-B Zwart
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1296034195.jpeg
De Icydock MB455SPF-B blijkt een goede te zijn. Ook weer ruimte voor 5 drives, allemaal hot swappable, eigen LED voor iedere HDD, een eigen 80mm fan en SAS/SATA 6GB/s ondersteuning. Prijs: §99,-

Raidsonic IB-555SSK
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1296034229.jpeg
De raidsonic IB-555SSK ziet er in eerste instantie niet slecht uit. Ook weer 5 drives, hot swappable, afsluitbaar per HDD en een 80mm fan. Maar helaas, het blijkt dat deze maar 3GB/s ondersteunt per SAS/SATA aansluiting. Een afvaller dus.

Fantec MR-SA3151
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1325862363.jpeg
De Fantec MR-SA3151 is zeker een mooie. 5x afsluitbare HDD drives, hot swappable, eigen LED voor iedere HDD, support voor SAS en SATA 6GB/s en 2x 60MM fans. Daarnaast in mooi zwart, wat natuurlijk past bij de kast. Prijs: §109,86

Supermicro CSE-M35TQ
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1292243142.jpeg
Deze supermicro is ook geen slechte (op de foto is hij overigens op zijn kant geplaatst). 5 drives, hot swappable, eigen LEDs voor iedere HDD, support voor SAS/SATA 6GB/s en een 92MM fan achterop. Prijs: §120,10

Uiteraard ben ik ook even gaan snuffelen op de sites van de fabrikanten zelf. Daar kwam ik uit bij Icydock die meer van dit soort oplossingen blijkt te hebben. Overigens adverteert Icydock op hun site ook met de Twelve Hundred als afbeelding bij deze cages. Een greep uit hun assortiment:

Icydock FlexCage MB975SP-B
http://www.buywee.com/img/p/77-522-large.jpg
Deze Icydock MP975SP-B heeft een mooi zwart afgewerkt design, plaats voor 5 drives, aparte LED voor iedere HDD, een 80MM fan en support voor 6GB/s. Nu komt alleen het probleem, hij is niet te krijgen hier in NL. Er is ťťn shop die hem in zijn prijslijst heeft staan, en dat is pcinhuis.nl voor §118,95 maar niet op voorraad. Word een moeilijke ben ik bang.

Icydock FatCage MB155SP-B
http://images.highspeedbackbone.net/skuimages/large/CNET-CRM-101817351.jpg
Deze Icydock MB155SP-B is vergelijkbaar met de 455SPF-B van hierboven, de voorzijde is in ieder geval hetzelfde. 5 HDDs, hot swappable, 6GB/s support en een 92MM fan. Grootste verschil met de 455 is eigenlijk de achterkant. Daar waar de 455 MOLEX aansluitingen gebruikt voor stroom en alle aansluitingen afgeschermd heeft in de cage zelf, heeft de 155 3 SATA power connectors, maar zijn de aansluitingen verder niet afgeschermd. Daarnaast heeft de 455 wat meer aansluitingen qua HDD signals voor de LEDs en controle van de HDDs en backplane. Helaas is deze 155 ook niet echt verkrijgbaar in NL en heb ik nog geen winkel gevonden die deze verkoopt.

Bij Fantec heb ik ook gekeken voor andere oplossingen, alleen bleken deze allemaal niet sneller dan 3GB/s te zijn, dus vielen deze allemaal af. Alle andere merken hadden verder geen andere oplossingen hiervoor, dus dan houd het snel op.

Na al dit gezoek is mijn oog toch gevallen op die van Icydock. Mede wegens de prijs en de afwerking die ik zo zie, lijkt me dat geen verkeerde keuze. Het liefste de MP975SP-B maar ik denk dat we die niet kunnen krijgen hier in NL en moet ik hem al van over de grens gaan halen. Dat zal de prijs ook opdrijven ben ik bang voor. Maar goed, we gaan zoeken.

Als we eenmaal 3 van deze cages kunnen verkrijgen, met eventueel een Icydock MB994SP-4S erbij voor wat SSDs, en dan houd ik nog 2 sloten over, waar ik eventueel nog een 3 bay HDD cage in kan plaatsen. Dan kom ik uit op een totaal van 18 HDDs, zeg even ter grootte van 4TB, is dus 72TB. Dat in een freeNAS omgeving met ZFS in een RaidZ2 of Z3, dan houd ik nog 60 tot 64TB over. Daarnaast natuurlijk wat SSDs voor de cache en ik denk dat ik een behoorlijk interessant systeem kan neerzetten. En hier kan ik wel even mee vooruit, lijkt mij zo.

Misschien toch iets waar we eens voor moeten gaan sparen...

My First ESXi Server - Part 1 (UPDATE 7-6-13)

Door robobeat op maandag 3 juni 2013 23:32 - Reacties (19)
CategorieŽn: Hardware, Persoonlijk, Views: 5.333

Te hoog stroomverbruik

Al sinds enkele maanden zit ik met het probleem dat ik op mijn eigen desktop PC verschillende VMs heb draaien. Doordat mijn eigen bak toch wel behoorlijk zwaar is en dus veel stroom verbruikt (even in het kort: i7 2600k overklokt naar 4,4ghz, 16GB RAM, Nvidia GTX470 en GTX9800+, 5 HDDs) en daarnaast ook nog een HTPC heb staan bij mijn TV die ook dienst doet als mijn Sabnzbd, Couchpotato, Sickbeard en Headphones Server, vond ik het toch eens tijd om eens te kijken naar een beter oplossing. Eťn die ervoor zorgt dat ik bovenstaande machines kan uitschakelen als deze niet in gebruik zijn, en toch beschikking heb over een 24 uur draaiende server die al het andere overneemt waar nodig (dus: mijn VMs als ook mijn draaiende services zoals Sabnzbd, SB, CP en HP). Maar hoe ga ik dit aanpakken?

Omdat ESX niet iets is waar ik bekend mee was in eerste instantie, was mijn eerste gedachte om maar weer een windows of linux server neer te zetten. Het nadeel vond ik alleen, ik ben dan beperkt in maar 1 OS. En gezien mijn VMs ook nodig zijn voor mijn studie (druk bezig om mijn MCSA / MCSE op te krikken) had ik hier niet genoeg aan. Hmm, hoe lossen we dit op?


Eureka, ESX!

Door verschillende ontwikkelingen en discussies op het forum kwam ik in contact met verschillende tweakers die wel bekend waren met ESX. Die wezen mij op de flexibiliteit die ESX mij bood voor hetgene wat ik wilde. Toch maar eens na gaan zoeken dan...

Dat ik hier niet eerder aan gedacht heb! Maar natuurlijk! Met ESX kan ik mijn VMs draaien, ik kan daarnaast mijn services opzetten zoals ik wil en dan dus ook uiteindelijk mijn eigen Desktop als ook mijn HTPC uitzetten als deze niet worden gebruikt en toch nog gebruik maken van de services. Daarnaast ben ik van plan om er nog een paar services bij te gaan draaien die me nu niet mogelijk lijken.

De opvolgende maanden nadat ik dit besluit had genomen ben ik eerst eens gaan kijken in de verschillende topics die geschikbaar zijn op got, zoals het Zuinge ESXi Server topic. Nu was mijn uitgangspunt niet direct op de meest zuinige server op te zetten, maar wel een die krachtig genoeg was in wat ik wilde en bepaalde features met zich mee bracht.


Op zoek naar de geschikte hardware

Hier mijn opsomming wat ik zeker wilde hebben in deze server:
  • Krachtig genoeg zonder directe performance drops om minimaal 5 VMs te kunnen draaien
  • Genoeg RAM zodat mijn VMs die het meest vragen genoeg tot beschikking hebben
  • Een mogelijkheid tot remote management van de server zelf buiten ESX
  • Install, set up and forget zonder daar weken aan te moeten spenderen
Dankzij het feit dat ik al wat had doorgelezen op GoT, was me al vrij goed duidelijk dat mijn keuze voor de hardware belangrijk zou worden, gezien dit anders meer werk met zich mee zou brengen tijdens het configureren. Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar een mogelijkheid voor het kunnen managen van mijn server buiten ESXi om. Hierdoor kwam ik uit op intel's techniek genaamd AMT (Active Management Technology). Maar, om hier gebruik van te moeten maken dien ik te beschikken over een moederbord en een CPU die vPro gebruiken, gezien AMT een onderdeel is van IME (Intel Management Engine) welke ondergebracht zijn onder vPro. Dit betekent dus dat niet iedere CPU en zeker niet ieder moederbord geschikt is.

Na wat onderzoek blijkt dat vPro alleen beschikbaar is op moederborden met de Q77 chipset. Met de CPU is dit alleen beschikbaar op de wat hogere modellen, vanaf de i5. Dit in combinatie met VT-x, EPT en VT-d, werd mijn keuze kleiner. Omdat ik toch ging voor een wat zwaardere CPU, die toch beschikte over een ingebouwde GPU (voor install, gezien ik geen losse kaart tot beschikking heb), had ik daarin mijn keuze gemaakt. Het word de Intel Core i5 3470. Nu het moederbord.

Voor het moederbord ging ik op zoek naar een Q77 bordje, wegens de vPro ondersteuning. Al snel kwam ik er achter dat deze alleen beschikbaar waren op mATX bordjes. Goed, minder keuze. Na wat vergelijkingen en kijken naar ervaringen van anderen, viel mijn keuze in eerste instantie op de Asrock Q77m vPro. Goed bord, rijk uitgevoerd en alles aanwezig wat ik in eerste instantie nodig heb voor een goede prijs. Toch bleef me 1 ding knagen. Gezien ik 1 VM wil draaien voor opslag in combi met ZFS voor mijn 4 1,5TB schijven, wilde ik het liefste 1 dedicated LAN poort hiervoor gebruiken. Maar ik moet ook beschikking hebben over nog een poort voor ESX zelf. Dit zou ik kunnen oplossen door een losse NIC zoals de Intel Gigabit CT Desktop Adapter. Nu merkte ik alleen dat de ingebouwde poort van het Asrock bordje niet direct ondersteunt werd door ESX en ik deze dus moet inbakken in de install ISO. Niet echt veel zin in. Toen zag ik dat er ook een goed bord was van Intel zelf, namelijk de Intel DQ77MK. Deze heeft 2 NICs aan boord als ook een mSATA poort (gedeeld met een SATA poort) en , na wat navraag, bleek de eerste NIC prima te werken onder ESX. Gezien ik in de toekomst de install HDD wil vervangen voor een SSD, kan dit natuurlijk ook vervangen worden voor een mSATA drive, nog beter lijkt me. Dus de keuze werd dus de Intel DQ77MK. Nu nog een goede kast om alles bij elkaar te houden.

Omdat ik een mATX bord had, was een kleine kast zeker mogelijk. Deze keuze was voor mij snel gemaakt, namelijk de Fractal Design Define Mini. Lekker klein, ruimte genoeg voor mijn HDDs en uitgevoerd met Fractal Design's Dempende techniek, genaamd Moduvent. Hierdoor dus ook lekker stil. Gezien ik de kast wilde uitvoeren met extra koelers en toch niet teveel lawaai wilde, ook al staat hij straks ergens in een kamer die niet veel bezocht werd. Daarnaast werd de kast goed aangeschreven voor verschillende reviews voor zijn afwerking en prestaties. En toch nooit geheel onbelangrijk.

Na de rest van de hardware ook gekozen te hebben, werd het de volgende lijst:en dat net onder mijn eerst gedachte budget van §600,-.
Vandaag het geheel besteld en nu is het dus wachten op levering...

UPDATE: De hardware wordt vandaag afgeleverd en ook heb ik alvast een Samsung 840 120GB SSD aangeschaft om als VM hdd te dienen. Will keep you posted!