Mijn persoonlijke verhalen.

Antec Twelve Hundred Revived! Op papier dan.

Door robobeat op vrijdag 4 april 2014 21:44 - Reageren is niet meer mogelijk
CategorieŽn: Hardware, Persoonlijk, Views: 2.276

https://ic.tweakimg.net/ext/i/1224745779.jpg

Ik heb een paar maanden geleden het besluit genomen om mijn oude pc kast om te ruilen voor een ander. Ik had toen al een jaar of 4 een Antec Twelve Hundred V1 in gebruik, en na de zoveelste keer weer 24 (!!!) duimschroeven los te draaien om de stoffilters te verschonen van de HDD cages of weer eens de fans aan de praat te krijgen had ik er genoeg van. Mijn oog was gevallen op een Corsair 750D en deze gaat eruit. En zo geschiede. Met als resultaat dat ik overbleef met een Antec Twelve hundred case, welke de spreekwoordelijke zolder op ging.

Maar mijn gedachtes kunnen toch niet afdwalen van deze case. Het heeft me al die jaren toch goed bijgestaan, deed super zijn werk, al die keren dat ik op lans ben geweest met hem en de 3 HDD cages hadden toch wel wat. Immers zie je niet veel kasten die dat hebben. Is het dan toch niet mogelijk om hem op ťťn of andere manier weer in te zetten? Weg doen wil ik niet, maar wat dan? Nog een pc bouwen?

Nu draait mijn ESXi server al bijna een jaar onafgebroken zonder enige issue, wat super is, maar ik merkte ook, naast mijn 4x 1,5TB in de ESXi server onder freeNAS en mijn 4x 3TB in mijn Qnap NAS, dat ik toch opslag te kort begin te komen. Ja, ik weet, ik moet opruimen en gewoon dingen gaan weggooien en met in totaal 25TB aan opslag (ook nog wat in mijn eigen pc) mag ik niet klagen, maar ik verzamel nou eenmaal graag (vooral series en films) en heb liever plaats genoeg dan te weinig. Nu wist ik dat er HDD bays te krijgen zijn die passen in meerdere 5,25" slots en toen viel het me in waar ik deze case voor kon gebruiken. Een nieuwe storage bak (met nadruk op BAK ;) ).

Ik ging op onderzoek uit. En ik werd niet teleurgesteld moet ik zeggen. Ik merkte dat er al meerdere waren geweest voor mij die hetzelfde idee hadden gehad (zie hier bijvoorbeeld) Wat is namelijk het geval, de complete voorzijde van de Antec Twelve Hundred is namelijk geheel 5,25" breed. Alle HDD cages die er bij worden geleverd zijn 5,25" breed. Nu houden deze "maar" 3 HDDs vast, en wil toch op zijn minst een stuk of 12 HDDs er straks in kwijt kunnen. Het liefst zelfs meer.

De antec heeft in totaliteit gezien 12 5,25" slots. Normaal gezien zijn 9 hiervan in gebruik door de 3 HDD cages en 3 los voor eventueel dvd drives etc. Maar ik kan ook zonder problemen deze slots gebruiken voor het plaatsen van hot swappable HDD cages. Dus gaan we eens kijken welke cages we kunnen vinden.

Zoals ik al aangaf wil ik graag zoveel mogelijk HDDs kunnen plaatsen. M.a.w. er moeten dus zoveel mogelijk HDDs in de HDD cages kwijt kunnen. Gezien de huidige cages van de kast zelf 3 HDDs kwijt kunnen, moet dit dus meer zijn. Ik begon eens te zoeken, en waar beter dan onze eigen pricewatch van Tweakers!
Hier een lijstje van wat ik tot nu toe heb kunnen vinden:

Chenbro SK33502
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1223454334.jpg
Deze cage ondersteunt 5 HDDs, allemaal hot swappable, eigen 80mm fan voor koeling, heeft support voor SAS/SATA 6GB/s en ook nog eens 2 USB 2.0 poorten. Wel vrij prijzig: §151,50

Icydock MB455SPF-B Zwart
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1296034195.jpeg
De Icydock MB455SPF-B blijkt een goede te zijn. Ook weer ruimte voor 5 drives, allemaal hot swappable, eigen LED voor iedere HDD, een eigen 80mm fan en SAS/SATA 6GB/s ondersteuning. Prijs: §99,-

Raidsonic IB-555SSK
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1296034229.jpeg
De raidsonic IB-555SSK ziet er in eerste instantie niet slecht uit. Ook weer 5 drives, hot swappable, afsluitbaar per HDD en een 80mm fan. Maar helaas, het blijkt dat deze maar 3GB/s ondersteunt per SAS/SATA aansluiting. Een afvaller dus.

Fantec MR-SA3151
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1325862363.jpeg
De Fantec MR-SA3151 is zeker een mooie. 5x afsluitbare HDD drives, hot swappable, eigen LED voor iedere HDD, support voor SAS en SATA 6GB/s en 2x 60MM fans. Daarnaast in mooi zwart, wat natuurlijk past bij de kast. Prijs: §109,86

Supermicro CSE-M35TQ
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1292243142.jpeg
Deze supermicro is ook geen slechte (op de foto is hij overigens op zijn kant geplaatst). 5 drives, hot swappable, eigen LEDs voor iedere HDD, support voor SAS/SATA 6GB/s en een 92MM fan achterop. Prijs: §120,10

Uiteraard ben ik ook even gaan snuffelen op de sites van de fabrikanten zelf. Daar kwam ik uit bij Icydock die meer van dit soort oplossingen blijkt te hebben. Overigens adverteert Icydock op hun site ook met de Twelve Hundred als afbeelding bij deze cages. Een greep uit hun assortiment:

Icydock FlexCage MB975SP-B
http://www.buywee.com/img/p/77-522-large.jpg
Deze Icydock MP975SP-B heeft een mooi zwart afgewerkt design, plaats voor 5 drives, aparte LED voor iedere HDD, een 80MM fan en support voor 6GB/s. Nu komt alleen het probleem, hij is niet te krijgen hier in NL. Er is ťťn shop die hem in zijn prijslijst heeft staan, en dat is pcinhuis.nl voor §118,95 maar niet op voorraad. Word een moeilijke ben ik bang.

Icydock FatCage MB155SP-B
http://images.highspeedbackbone.net/skuimages/large/CNET-CRM-101817351.jpg
Deze Icydock MB155SP-B is vergelijkbaar met de 455SPF-B van hierboven, de voorzijde is in ieder geval hetzelfde. 5 HDDs, hot swappable, 6GB/s support en een 92MM fan. Grootste verschil met de 455 is eigenlijk de achterkant. Daar waar de 455 MOLEX aansluitingen gebruikt voor stroom en alle aansluitingen afgeschermd heeft in de cage zelf, heeft de 155 3 SATA power connectors, maar zijn de aansluitingen verder niet afgeschermd. Daarnaast heeft de 455 wat meer aansluitingen qua HDD signals voor de LEDs en controle van de HDDs en backplane. Helaas is deze 155 ook niet echt verkrijgbaar in NL en heb ik nog geen winkel gevonden die deze verkoopt.

Bij Fantec heb ik ook gekeken voor andere oplossingen, alleen bleken deze allemaal niet sneller dan 3GB/s te zijn, dus vielen deze allemaal af. Alle andere merken hadden verder geen andere oplossingen hiervoor, dus dan houd het snel op.

Na al dit gezoek is mijn oog toch gevallen op die van Icydock. Mede wegens de prijs en de afwerking die ik zo zie, lijkt me dat geen verkeerde keuze. Het liefste de MP975SP-B maar ik denk dat we die niet kunnen krijgen hier in NL en moet ik hem al van over de grens gaan halen. Dat zal de prijs ook opdrijven ben ik bang voor. Maar goed, we gaan zoeken.

Als we eenmaal 3 van deze cages kunnen verkrijgen, met eventueel een Icydock MB994SP-4S erbij voor wat SSDs, en dan houd ik nog 2 sloten over, waar ik eventueel nog een 3 bay HDD cage in kan plaatsen. Dan kom ik uit op een totaal van 18 HDDs, zeg even ter grootte van 4TB, is dus 72TB. Dat in een freeNAS omgeving met ZFS in een RaidZ2 of Z3, dan houd ik nog 60 tot 64TB over. Daarnaast natuurlijk wat SSDs voor de cache en ik denk dat ik een behoorlijk interessant systeem kan neerzetten. En hier kan ik wel even mee vooruit, lijkt mij zo.

Misschien toch iets waar we eens voor moeten gaan sparen...

My First ESXi Server - Part 1 (UPDATE 7-6-13)

Door robobeat op maandag 3 juni 2013 23:32 - Reacties (19)
CategorieŽn: Hardware, Persoonlijk, Views: 5.333

Te hoog stroomverbruik

Al sinds enkele maanden zit ik met het probleem dat ik op mijn eigen desktop PC verschillende VMs heb draaien. Doordat mijn eigen bak toch wel behoorlijk zwaar is en dus veel stroom verbruikt (even in het kort: i7 2600k overklokt naar 4,4ghz, 16GB RAM, Nvidia GTX470 en GTX9800+, 5 HDDs) en daarnaast ook nog een HTPC heb staan bij mijn TV die ook dienst doet als mijn Sabnzbd, Couchpotato, Sickbeard en Headphones Server, vond ik het toch eens tijd om eens te kijken naar een beter oplossing. Eťn die ervoor zorgt dat ik bovenstaande machines kan uitschakelen als deze niet in gebruik zijn, en toch beschikking heb over een 24 uur draaiende server die al het andere overneemt waar nodig (dus: mijn VMs als ook mijn draaiende services zoals Sabnzbd, SB, CP en HP). Maar hoe ga ik dit aanpakken?

Omdat ESX niet iets is waar ik bekend mee was in eerste instantie, was mijn eerste gedachte om maar weer een windows of linux server neer te zetten. Het nadeel vond ik alleen, ik ben dan beperkt in maar 1 OS. En gezien mijn VMs ook nodig zijn voor mijn studie (druk bezig om mijn MCSA / MCSE op te krikken) had ik hier niet genoeg aan. Hmm, hoe lossen we dit op?


Eureka, ESX!

Door verschillende ontwikkelingen en discussies op het forum kwam ik in contact met verschillende tweakers die wel bekend waren met ESX. Die wezen mij op de flexibiliteit die ESX mij bood voor hetgene wat ik wilde. Toch maar eens na gaan zoeken dan...

Dat ik hier niet eerder aan gedacht heb! Maar natuurlijk! Met ESX kan ik mijn VMs draaien, ik kan daarnaast mijn services opzetten zoals ik wil en dan dus ook uiteindelijk mijn eigen Desktop als ook mijn HTPC uitzetten als deze niet worden gebruikt en toch nog gebruik maken van de services. Daarnaast ben ik van plan om er nog een paar services bij te gaan draaien die me nu niet mogelijk lijken.

De opvolgende maanden nadat ik dit besluit had genomen ben ik eerst eens gaan kijken in de verschillende topics die geschikbaar zijn op got, zoals het Zuinge ESXi Server topic. Nu was mijn uitgangspunt niet direct op de meest zuinige server op te zetten, maar wel een die krachtig genoeg was in wat ik wilde en bepaalde features met zich mee bracht.


Op zoek naar de geschikte hardware

Hier mijn opsomming wat ik zeker wilde hebben in deze server:
  • Krachtig genoeg zonder directe performance drops om minimaal 5 VMs te kunnen draaien
  • Genoeg RAM zodat mijn VMs die het meest vragen genoeg tot beschikking hebben
  • Een mogelijkheid tot remote management van de server zelf buiten ESX
  • Install, set up and forget zonder daar weken aan te moeten spenderen
Dankzij het feit dat ik al wat had doorgelezen op GoT, was me al vrij goed duidelijk dat mijn keuze voor de hardware belangrijk zou worden, gezien dit anders meer werk met zich mee zou brengen tijdens het configureren. Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar een mogelijkheid voor het kunnen managen van mijn server buiten ESXi om. Hierdoor kwam ik uit op intel's techniek genaamd AMT (Active Management Technology). Maar, om hier gebruik van te moeten maken dien ik te beschikken over een moederbord en een CPU die vPro gebruiken, gezien AMT een onderdeel is van IME (Intel Management Engine) welke ondergebracht zijn onder vPro. Dit betekent dus dat niet iedere CPU en zeker niet ieder moederbord geschikt is.

Na wat onderzoek blijkt dat vPro alleen beschikbaar is op moederborden met de Q77 chipset. Met de CPU is dit alleen beschikbaar op de wat hogere modellen, vanaf de i5. Dit in combinatie met VT-x, EPT en VT-d, werd mijn keuze kleiner. Omdat ik toch ging voor een wat zwaardere CPU, die toch beschikte over een ingebouwde GPU (voor install, gezien ik geen losse kaart tot beschikking heb), had ik daarin mijn keuze gemaakt. Het word de Intel Core i5 3470. Nu het moederbord.

Voor het moederbord ging ik op zoek naar een Q77 bordje, wegens de vPro ondersteuning. Al snel kwam ik er achter dat deze alleen beschikbaar waren op mATX bordjes. Goed, minder keuze. Na wat vergelijkingen en kijken naar ervaringen van anderen, viel mijn keuze in eerste instantie op de Asrock Q77m vPro. Goed bord, rijk uitgevoerd en alles aanwezig wat ik in eerste instantie nodig heb voor een goede prijs. Toch bleef me 1 ding knagen. Gezien ik 1 VM wil draaien voor opslag in combi met ZFS voor mijn 4 1,5TB schijven, wilde ik het liefste 1 dedicated LAN poort hiervoor gebruiken. Maar ik moet ook beschikking hebben over nog een poort voor ESX zelf. Dit zou ik kunnen oplossen door een losse NIC zoals de Intel Gigabit CT Desktop Adapter. Nu merkte ik alleen dat de ingebouwde poort van het Asrock bordje niet direct ondersteunt werd door ESX en ik deze dus moet inbakken in de install ISO. Niet echt veel zin in. Toen zag ik dat er ook een goed bord was van Intel zelf, namelijk de Intel DQ77MK. Deze heeft 2 NICs aan boord als ook een mSATA poort (gedeeld met een SATA poort) en , na wat navraag, bleek de eerste NIC prima te werken onder ESX. Gezien ik in de toekomst de install HDD wil vervangen voor een SSD, kan dit natuurlijk ook vervangen worden voor een mSATA drive, nog beter lijkt me. Dus de keuze werd dus de Intel DQ77MK. Nu nog een goede kast om alles bij elkaar te houden.

Omdat ik een mATX bord had, was een kleine kast zeker mogelijk. Deze keuze was voor mij snel gemaakt, namelijk de Fractal Design Define Mini. Lekker klein, ruimte genoeg voor mijn HDDs en uitgevoerd met Fractal Design's Dempende techniek, genaamd Moduvent. Hierdoor dus ook lekker stil. Gezien ik de kast wilde uitvoeren met extra koelers en toch niet teveel lawaai wilde, ook al staat hij straks ergens in een kamer die niet veel bezocht werd. Daarnaast werd de kast goed aangeschreven voor verschillende reviews voor zijn afwerking en prestaties. En toch nooit geheel onbelangrijk.

Na de rest van de hardware ook gekozen te hebben, werd het de volgende lijst:en dat net onder mijn eerst gedachte budget van §600,-.
Vandaag het geheel besteld en nu is het dus wachten op levering...

UPDATE: De hardware wordt vandaag afgeleverd en ook heb ik alvast een Samsung 840 120GB SSD aangeschaft om als VM hdd te dienen. Will keep you posted!

FoM 15.0: Survival Verslag Dag 3

Door robobeat op vrijdag 8 maart 2013 13:48 - Reacties (3)
CategorieŽn: Gaming, Persoonlijk, Views: 2.190

Dag 3: Zondag

Die ochtend werd ik weer wakker, liggend op die harde vloer. Nog steeds kapot dus, helaas heeft de ducktape niet geholpen. Word dus kijken voor wat nieuws.
Goed, de laatste dag alweer. gaat altijd sneller dan we willen. Maar goed, er staat nog genoeg te gebeuren voordat we naar huis gaan. Eerst maar eens wat gegeten en een sigaret gerookt, daarna wat rondgelopen in de zaal. Genoeg mensen aanwezig, en ook genoeg gezien (helaas geen foto's gemaakt). Rond de middag (13:00) zijn ze begonnen met het laatste deel van de Ultimate Survivor Compo. Deze keer moesten de deelnemers aan een tafel zitten en zo snel mogelijk opeten wat hun werd voorgeschoteld. Als eerste was aan de beurt: levende springhanen! Ze moesten de kop eerst afbijten en ze dan zo snel mogelijk naar binnen werken.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/074-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/075-thumb.jpg

Brillemans, die helemaal rechts, was al behoorlijk snel klaar. de andere 3 volgde snel. De langzaamste viel af. Nu waren er nog drie over.
De volgende portie was aan de beurt. Nu waren het hete pepers. De scovilleschaal was geschat op 80.000 (sterkte van een peper). Er stond brood en drank klaar voor de heren en ook nu weer, de snelste heeft gewonnen.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/077-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/079-thumb.jpg

Weer was de rechter erg snel met alles opeten. Er was trouwens wel de regel dat er tussendoor niets gedronken mocht worden. Dus men moest eerst alles opeten en mocht dan pas drinken. Nu viel de middelste af en bleven een clanlid en brillemans nog over.

De volgende ronde. Weer een set pepers! Deze waren alleen een stuk sterker. Scovilleschaal bleek 300.000 te zijn. De heren begonnen en weer was de rechter erg snel klaar! De spreker was er alleen niet mee eens, ook de pitjes moesten weg zijn. Na een halve minuut was zijn gehele mond leeg en was hij de winnaar van de compo. Ons clanlid stopte er gelijk mee, die heeft de pepers niet eens compleet opgegeten. De rechter was ook gelijk een minuut of vijf bezig om zijn mond te spoelen door middel van het brood en de liters water die hem werden aangeleverd (had beter melk kunnen zijn). Maar, terecht een winnaar. De pepers werden ook nog even beschikbaar gesteld aan diegene van het publiek die het wilde proberen.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/081-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/083-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/084-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/085-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/086-thumb.jpg

Dus was het nu tijd voor de prijs uitreikingen. Als eerste plaats nummer 3:

https://dl.dropbox.com/u/104682826/089-thumb.jpg

Toen was ons clanlid aan de beurt, welke op de tweede plaats is geŽindigd:

https://dl.dropbox.com/u/104682826/092-thumb.jpg

Als laatste de uitreiking aan de winnaar. Ook hier weer een behoorlijke bak met prijzen. Genoeg om trots op te zijn vind ik.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/096-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/097-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/098-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/099-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/101-thumb.jpg

Een snelle greep van zijn prijzen:
Een HP full HD monitor, een S.T.R.I.K.E. 7 keyboard en nog een stel andere prijzen.

Toen werd het toch weer langzaam tijd om eens te gaan opruimen. De kennissen begonnen al langzaam alles op te ruimen en ik begon ook maar ens met alles uit te zetten. De DC++ was nog flink bezig, jammer dan voor hun. Na het opruimen, inpakken en inladen van de auto nog even naar binnen geweest om nog even te babbelen met de clanleider. Omdat FoM eigenlijk steeds meer tegenvalt, word er gekeken voor wat anders. The Party in Eindhoven is genoemd (is in de tussentijd al gepland voor dit jaar, maar helaas kan ik niet gaan) en er komt nog een lan ergens in November waar we als clan voor zijn uitgenodigd. En gezien wij de organisatrice kennen, is dat zeker een eer om naar toe te gaan.

Nou, op naar huis! 2 uur in de auto richting Limburg, gelukkig hebben we de hele dag nog om uit te rusten...


Iedereen bedankt voor het lezen van deze verhalen! Ik zal niet meer zoveel lange verhalen schrijven en ook wat meer gericht op ons tweakers. Ik vond alleen dat ik dit hier kwijt moest. Nogmaals bedankt voor het lezen en verwacht nog meer van deze kant uit.

Groet,


B. ten Velden

FoM 15.0: Survival Verslag Dag 2

Door robobeat op maandag 4 maart 2013 15:06 - Reageren is niet meer mogelijk
CategorieŽn: Gaming, Persoonlijk, Views: 2.063

Dag 2: Zaterdag

Rond een uur of 10 zijn we eens wakker geworden. En jawel hoor, ik lag op de grond, luchtbed lek! Godver, kon er ook nog wel bij. Omdat ik er toch niets aan kon doen, ben ik maar weer achter de computer gekropen. Na wat snel gegeten te hebben en een sigaret te hebben gerookt, ging ik verder met mijn potje Anno 2070 van gisteravond. Ook nog wat geblader door de gedeelde mappen van mede clanleden op de DC++ hub van de clan, om zo toch nog wat binnen te halen. Die hub loopte snel op, ik geloof dat na de eerste avond er al meer dan 10TB beschikbaar was en op zaterdag avond zelfs 40TB! Zelf had ik een 2TB gedeeld staan, waar ook flink van geleeched werd. Helaas staat het meeste van mijn data thuis op mijn NAS of mijn server, anders had ik de 8TB nog wel eens kunnen aantikken.

Die middag zou ook de Ultimate Survivor compo starten. Dit zou bestaan uit een paar onderdelen namelijk:
- Boogschieten
- Muur klimmen
- Houthakken
- Vuur maken
- als laatste nog een "smakkelijk" onderdeel

Als eerste was het boogschieten. Iedereen kon meedoen en eerst oefenen. De gene die echt wilde meedoen, konden zich melden en kreeg je de kans om 4 pijlen af te vuren op een schietschijf en werd er op basis van de vakken die je raakte je score berekend. Zelf heb ik niet mee gedaan (hoeft voor mij niet), maar er stond genoeg volk om mee te lachen. Pijlen die afvielen van de boog nog voor het schieten, mensen die niet wisten hoe de boog moest worden vastgehouden, enzovoorts. Leukl bedacht, maar niet over nagedacht lijkt het wel, ze hadden namelijk maar 1 linker- en 1 rechterboog, welke steeds omgewisseld werden van plek. Dus als je pech had en je ging voor de punten, had je de verkeerde boog te pakken en maakte je er niets van.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/044-thumb.jpg

Later zou men ook nog mogen houthakken, waarbij men een boomstronk doormidden moest hakken zo snel mogelijk. Toen moest men een muur beklimmen, ook dit ging op tijd. Als laatste was er het vuur maken. Hiervoor kreeg men beschikking over een wok met gedroogd gras / hooi en speciale stokjes (ben de naam even kwijt) welke men over elkaar moest wrijven om het hooi aan te steken, om daarna een kaars aan te steken en in de lucht te houden.

De eerste groep bleek totaal geen succes te hebben. Deze waren na 10 minuten nog steeds bezig met strijken, en nog geen vlam uit het hooi. De tweede groep had wat meer succes. De eerste persoon had al na nog geen halve minuut succes, de tweede persoon deed er 6,5 minuut over. Helaas had hij dan weer de pech dat tot twee keer aan toe het vuur weer uit ging en hij weer opnieuw kon beginnen. Nadat de eerste klaar was zijn er nog twee personen geweest die eerder klaar waren dan persoon twee, dus dat was ook niet echt motiverend. de laatste 2 groepen kregen het ook wel aan de gang. Het laatste onderdeel zou zich die avond plaats vinden.

Het was alweer na 6-en in de avond en we hadden afgesproken om met de clan te gaan uiteten bij een restaurant in de buurt. Afspraak was om op 18:20u te verzamelen op de parking zodat we van daar uit zouden rijden naar het restaurant. Eťnmaal daar aangekomen stonden er 27 hongerige gamers in de zaak, die al vol zat met mensen, maar gelukkig had de zaak boven nog 2 grote tafels vrij staan, speciaal voor ons.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/045-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/046-thumb.jpg

Erg gezellig allemaal en een heerlijke steak gehad met champignon saus. Ook lekker gelachen met zijn allen en na een 1,5 uur was het alweer tijd om terug te gaan naar de LAN. Het was namelijk tijd om de surprise act te gaan kijken! We waren allemaal benieuwd...

Uiteindelijk bleek de surprise act niet meer te zijn dan een wat oudere vrouw met een paar flinke hangers (meer plastic dan vlees) die een beetje wulps stond te dansen op het podium en die kon vuurspugen. De meeste die er naar stonden te kijken waren ook meer aan het kijken naar de grote bollen die goed heen en weer werden geschud dan om het dansen en het vuurspugen zelf. Ach ja, er zouden wel weer wat slaapzakken gewit gaan worden van de binnenkant die avond...

https://dl.dropbox.com/u/104682826/049-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/048-thumb.jpg

Als volgende evenement was de pain compo gepland. Iedere uitvoering zou er op zaterdag nacht een pain compo worden gehouden, waarbij alleen de ruigste gamer als winnaar uit de bus zou komen. Aanmelding is compleet vrijwillig en voor ieder die wil meedoen. Wel werd er dit keer gewaarschuwd dat mensen jonger dan 18

jaar, met een pacemaker of met een hart aandoening niet mee mochten doen. Later bleek waarom, ze zouden namelijk 2 evenementen gaan doen waarbij men bandjes

zouden dragen die elektrische schokken afgaven. Als eerste speelde men pong tegen een ander met een bandje om. Al snel werd duidelijk dat de rechter persoon de pech had, omdat daar het keyboard gedeelte erg slecht van werkte. Hierdoor kon deze persoon niet snel genoeg reageren om het balletje tegen te houden.
Uiteindelijk bleek zelfs dat het keyboard te ver van de zender af stond (hij was draadloos) waardoor de reactie erg traag was. Je diende al gedrukt te hebben als het balletje bij de ander werd teruggekaatst. Daarnaast deden de bandjes verder niet veel, je voelde wel een schok, maar echt ervan schrikken deed je niet (ik heb gesproken met ťťn van de deelnemers).

Als tweede deel moesten de deelnemers zo snel mogelijk de klimmuur op klimmen, de stellage boven aanraken en dan zo snel mogelijk weer naar beneden komen, op wat voor manier dan ook. De eerste die naar boven klom wilde niet springen toen hij eindelijk boven was, waardoor zijn tijd behoorlijk werd verlengd. Na wat aangemoedig van het publiek, sprong hij toch. Eťn kandidaat heeft overgeslagen omdat hij het toch niet haalde, de volgende 2 waren behoorlijk rap en sprongen ook van boven af. De laatste probeerde het ook, maar moest het toch verschillende keren proberen om boven te komen. Uiteindelijk haalde hij het toch. Toen wilde de eerste nog een herkansing, en die kreeg hij. Hij sprong toen wel naar beneden wat er voor zorgde dat hij ook in de finale zat.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/056-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/057-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/058-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/060-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/061-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/063-thumb.jpg

Nadat men klaar was met de klimmuur, werden de prijzen uitgereikt voor de pain compo. De drie beste werden uitgeroepen op het podium en kregen hun prijzen uitgereikt. FoM staat onder andere bekend om zijn enorme prijzenpot en ook deze keer was het niet mis!

https://dl.dropbox.com/u/104682826/065-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/066-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/069-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/070-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/071-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/073-thumb.jpg

Zo, na die avond nog wat gegamed te hebben, flink staan te lachen met andere clanleden tijdens het genot van een sigaret en staan genieten van wat lekkere babes die rondliepen in de zaal (deelneemsters en promotie meiden), werd het toch maar weer eens langzaam tijd om te gaan pitten. Met de pomp onder mijn arm liep ik naar de slaapzaal, nam mijn luchtbed mee om hem op te pompen. onderweg voelde ik ineens wat lucht via mijn vingers ontsnappen. Hmm, het gat misschien? Na wat zoeken kunnen vinden, blijkt het een scheurtje te zijn! Even snel wat ducktape gescoord bij de helpdesk, dicht geplakt en toen maar opgepompt. Hopelijk werkt dat...

FoM 15.0: Survival Verslag Dag 1

Door robobeat op dinsdag 26 februari 2013 12:21 - Reacties (4)
CategorieŽn: Gaming, Persoonlijk, Views: 1.619

Het heeft wat langer geduurd dan gepland (alweer een week!), maar hier is dan eindelijk mijn verslag over mijn weekend van 15 tot 18 Februari, namelijk dat van de LAN-Party FoM 15.0: Survival.
Ik zal hier alle 3 de dagen apart beschrijven hoe mijn beleving was van dit weekend en wat er allemaal te doen was, omdat de post anders te groot word. Wel wil ik gelijk melden dat de foto's niet van denderende kwaliteit zijn, gezien ze met mijn Nokia E7 telefoon zijn gemaakt. Volgende keer toch maar een camera meenemen!

Dag 1: Vrijdag

Om te beginnen moest ik vrijdag er al op tijd uit (ik had namelijk vrij genomen van het werk) om eerst boodsschappen te gaan doen voor het weekend en zodat mijn ouders (die in hetzelfde huis wonen en geen vervoer zouden hebben dit weekend) ook wat te eten zouden hebben. Na de boodschappen snel een hap gegeten en toen kon ik beginnen met het inladen van mijn auto.
Wat moest er mee:
- Mijn computer en scherm (en bijbehorende accessoires uiteraard)
- Luchtbed, pomp en deken
- Koelbox met drinken en eten
- bureaustoel
- reiskoffer met schone was e.d.

Gelukkig kan het allemaal met gemak in mijn kofferbak (buiten mijn bureaustoel dan) en na een drie kwartier was ik dan ook klaar met inladen en kon ik gaan vertrekken. Omdat ik deze LANs bezoek samen met een oud-collega en goede vriend van me (samen met zijn vrouw en zoon) ging ik eerst daar naar toe. Zij wonen zelf net over de grens in BelgiŽ. Van daaruit zijn we, later dan eerst gepland, vertrokken naar Wieze, een ritje van een 1,5 uur. Helaas is het moeilijk te zeggen hoe druk het is rond de ring van Brussel en gezien we daar wel doorheen moeten, is het dus lastig te zeggen of het zo lang zal duren. Gelukkig hadden we alleen halverwege de ring wat vertraging, maar het viel allemaal wel mee, waardoor we rond 10 voor 5 al aanwezig waren op het terrein. Eindelijk eens lekker dichtbij de ingang kunnen parkeren!

https://dl.dropbox.com/u/104682826/030-thumb.jpg

Nog nooit waren we zo vroeg aangekomen hier, voorheen waren we namelijk pas in de avond hier en was het al een stuk drukker. Nu stond er nog niet veel volk en konden we eerst nog een uur gaan wachten voordat we naar binnen konden. Na een uur was het toch wel al wat drukker en was het dringen geblazen naar de ticketbalie, voor het halen van je bandje.
Het merendeel die stond te wachten, ging eerst zijn bandje halen om daarna zijn spullen uit te laden en naar binnen te brengen. Dit was ook het verstandigste, gezien de drukte. Helaas waren er ook een paar die schijnbaar niet konden wachten om naar binnen te komen en stonden met koffers, karretjes en computers al bij de incheckbalie en zo direct door te lopen naar binnen. Dit leverde wat gefrustreerde blikken op, en dan ook nog van een persoon die zelf met een koffer aan het slepen was. Hoe was dat gezegde ook alweer?

https://dl.dropbox.com/u/104682826/031-thumb.jpg

Na eindelijk ingecheckt te hebben konden we beginnen met uitladen. Zoals ik al zei hadden we vrij dichtbij de ingang geparkeerd dus was het niet nodig om de auto eerst bij de ingang neer te zetten, daar uit te laden, om dan de auto weer te parkeren. Gezien ik vrij makkelijk gepakt had, hoefde ik in totaal maar 3x te lopen. Wel nog eerst de stoel in elkaar moeten draaien op de parking, maar zo kon ik wel vrij simpel mijn PC naar binnen krijgen, scheelt weer om dat logge gewicht mee te dragen. Na eindelijk alles binnen te hebben, was het tijd om alles op te bouwen.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/032-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/033-thumb.jpg

We zaten dit keer vrij dicht bij het podium, aan het einde van een rij. Geen verkeerde plek, al zeg ik het zelf. Goed overzicht over het podium en makkelijk weg kunnen van mijn plek. Wel zit je dan het verste van de switch af, maar gelukkig had ik een 20 meter netwerkkabel meegebracht, en dat was net genoeg. Mijn kennis had minder geluk, die kon met 1 kabel er net niet bij. Na wat gewissel van kabels kon hij alsnog worden aangesloten. Na snel opgebouwd te hebben, zonder problemen, en onze slaapplaats in orde te hebben gemaakt (altijd lachen hoe anderen met een voetpomp of zelfs met de mond hun luchtbed oppompen en jezelf met een minuut klaar bent dankzij een elektrische pomp), werd het tijd om even snel een rondje te maken door de zaal, om te zien wat er allemaal aanwezig was.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/034-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/035-thumb.jpg

Er waren in de zaal verschillende stands aanwezig, om te beginnen met de stand van tones.be. Deze was geplaatst vlak naast de ingang naar de slaapzaal. Zij hadden een hoek ingericht met wat gaming systemen, waaronder een xbox360 met Guitar Hero en een racestoel met stuur en 3 LCD TV's gekoppeld via Eyefinity. Ook stond er nog een gaming PC met 3 schermen en Nvidia's 3D Vision. Ook hadden ze een ander leuk "speeltje" staan op hun stand. Namelijk een Cooler Master Cosmos II case gevuld met behoorlijk dikke hardware. (een kleine greep: Asus Rampage IV Extreme moederbord, Intel i7 3970X, 32GB RAM, 2x Nvidia Geforce 680GTX, te koop voor §1900,-)

https://dl.dropbox.com/u/104682826/116-thumb.jpg

Ik ben echt helemaal verliefd op deze case en hoop dan ook om deze in de toekomst ooit te mogen aanschaffen. Word nog even doosparen! Voor nu nog even volhouden met mijn Antec Twelve Hundred case.
Naast de stand van tones.be stond een winkel stand, die er eigenlijk wel ieder jaar aanwezig is, namelijk die van Gamegear.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/117-thumb.jpg

Zoals altijd hebben ze gewoon wat uitgestald staan en verkopen ze wat kleine dingetjes, niet veel bijzonders. Als je wat nodig hebt voor op de LAN (kabels, headset, etc) is dat in ieder geval aan te schaffen ter plekke. Voor de wat grotere dingen (voeding, keyboards, muizen) kunnen ze deze wel leveren, maar is dit vaak pas de volgende dag of later op de dag. Het is leuk om er even langs te lopen, maar niet veel bijzonders.

Daarnaast was er, aan de andere kant van de slaapzaal ingang, nog een stand, en deze was gevuld met een boel computer systemen van HP, waar op games gespeeld konden worden. Echt veel aandacht heb ik er niet aan besteed, maar het zou hier gaan om vooral de nieuwste games, zoals Trial (een motorcross/stunt game) en Crysis 3. De stand leek er eerder te staan om reclame te maken voor de HP systemen, maar goed. (Let op: slechte foto!)

https://dl.dropbox.com/u/104682826/111-thumb.jpg

Aan de andere kant van de zaal stonden ook nog 2 stands. Eťn stand was die van EA (met wat gameconsoles met onder andere Need for Speed Most Wanted en nog wat andere games). Ook hier had ik meer de indruk dat ze er stonden om reclame te maken voor hun producten en hunzelf dan wat anders.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/108-thumb.jpg

De laatste stand die er stond, was des te meer interessant. Deze was namelijk gevuld met allemaal retro gaming consoles. Van een Atari 2600 tot een Nintendo 64, van een Sega Megadrive tot een Gamecube, het stond er allemaal. Ik heb games gezien zoals Duckhunt, Super Mario bros, Super Smash Bros, Super Scope 6, Pong en nog veel meer. Ook stonden er nog wat bordspellen opgesteld, zoals Rummikub. Genoeg te doen dus om je Retro feeling weer eens even helemaal terug te krijgen.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/104-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/103-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/102-thumb.jpg

Zo, dan nu maar eens tijd om terug te gaan zitten op de plek en eens wat games op te gaan starten. Echt iets van multiplayer heb ik niet gespeeld, maar dat is voor mij ook niet echt belangrijk. De gezelligheid en de fun samen met de groep (ik maak onderdeel uit van een Belgische clan), dat is waar het voor mij om draait. Lekker gezellig met elkaar lol maken, elkaar weer eens zien na een jaar, wat bijpraten en natuurlijk veel lachen.
Zo, klaar om te beginnen!

https://dl.dropbox.com/u/104682826/036-thumb.jpg

De organisatie legde later die avond uit wat er allemaal stond te gebeuren. Verschillende compo's (met behoorlijk wat prijzen, zoals altijd), natuurlijk zaterdagnacht een Paincompo en last but not least een heuze Ultimate survivor Compo met verschillende onderdelen. Ook zou er een surprise act optreden zaterdag avond en was duidelijk te merken dat het geheel goed gesponsord word door HP (verschillende keren werden ze genoemd en waren er genoeg reclame borden aanwezig op het podium en in de zaal). Helaas is de presentatie door de twee heren deze keer een stuk slechter dan zoals het de vorige keren gedaan werd, toen er ook nog een vrouwelijke spreker aanwezig was (deze is er mee gestopt vorig jaar en zal haar eigen LAN in november organiseren). Erg jammer, maar goed.

Wat later op de avond was er door de organisatie een drumband geregeld. Deze zou kort wat spelen op het podium. Nou moet ik zeggen, echt geweldig was het niet. Een stel jonge grieten die hun jonge, knappe groepsleider volgde, welke een beetje gek stond te doen achter zijn drums. Voor mij had het niet gehoeven. Het klonk wel leuk, maar het had gerust zonder gekund. Deze enthousiasme was goed te merken door de rest van de zaal, veel gekeken werd er niet.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/037-thumb.jpg

Daarnaast bleek er ook nog een kleine verjaardag te zijn om te vieren. FoM blijkt namelijk alweer 15 jaar te bestaan. Hierdoor werd er taart uitgedeeld. Ik heb overgeslagen, wegens mijn suiker, maar hij zag er goed en lekker uit.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/038-thumb.jpg https://dl.dropbox.com/u/104682826/039-thumb.jpg

En na een klein half uurtje was deze ook op.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/041-thumb.jpg

Oh ja, wat ik ook nog even wilde laten zien, is het midden van de zaal. Deze is de laatste jaren gevuld met een stellage, bekleed bijpassend voor het thema. Dit keer dus vol met groene netten en aan ťťn kant een klimmuur (kom ik later op terug) en werd er op de zijkant een film afgespeeld over de natuur. Nou niet echt een geweldig filmpje, deze stond in een loop en duurde maar 15 minuten, maar ze moesten toch iets.

https://dl.dropbox.com/u/104682826/042-thumb.jpg

Na een toch wel leuke avond te hebben gehad, werd het tijd om te gaan pitten, het was alweer een uur of 2. Morgen weer een dag, en nu dus onder de deken. Aankomend bij mij luchtbed, bleek deze leeg te zijn! :S
Gelukkig de pomp bij me, en hij was zo weer vol. Hopelijk is hij niet lek en lig ik morgen niet rechtstreeks op die harde vloer...


Dag 2 komt er zo spoedig mogelijk aan! Alweer bedankt voor het lezen.