Antec Twelve Hundred Revived! Op papier dan.

Door robobeat op vrijdag 4 april 2014 21:44
Categorieën: Hardware, Persoonlijk, Views: 2.276

https://ic.tweakimg.net/ext/i/1224745779.jpg

Ik heb een paar maanden geleden het besluit genomen om mijn oude pc kast om te ruilen voor een ander. Ik had toen al een jaar of 4 een Antec Twelve Hundred V1 in gebruik, en na de zoveelste keer weer 24 (!!!) duimschroeven los te draaien om de stoffilters te verschonen van de HDD cages of weer eens de fans aan de praat te krijgen had ik er genoeg van. Mijn oog was gevallen op een Corsair 750D en deze gaat eruit. En zo geschiede. Met als resultaat dat ik overbleef met een Antec Twelve hundred case, welke de spreekwoordelijke zolder op ging.

Maar mijn gedachtes kunnen toch niet afdwalen van deze case. Het heeft me al die jaren toch goed bijgestaan, deed super zijn werk, al die keren dat ik op lans ben geweest met hem en de 3 HDD cages hadden toch wel wat. Immers zie je niet veel kasten die dat hebben. Is het dan toch niet mogelijk om hem op één of andere manier weer in te zetten? Weg doen wil ik niet, maar wat dan? Nog een pc bouwen?

Nu draait mijn ESXi server al bijna een jaar onafgebroken zonder enige issue, wat super is, maar ik merkte ook, naast mijn 4x 1,5TB in de ESXi server onder freeNAS en mijn 4x 3TB in mijn Qnap NAS, dat ik toch opslag te kort begin te komen. Ja, ik weet, ik moet opruimen en gewoon dingen gaan weggooien en met in totaal 25TB aan opslag (ook nog wat in mijn eigen pc) mag ik niet klagen, maar ik verzamel nou eenmaal graag (vooral series en films) en heb liever plaats genoeg dan te weinig. Nu wist ik dat er HDD bays te krijgen zijn die passen in meerdere 5,25" slots en toen viel het me in waar ik deze case voor kon gebruiken. Een nieuwe storage bak (met nadruk op BAK ;) ).

Ik ging op onderzoek uit. En ik werd niet teleurgesteld moet ik zeggen. Ik merkte dat er al meerdere waren geweest voor mij die hetzelfde idee hadden gehad (zie hier bijvoorbeeld) Wat is namelijk het geval, de complete voorzijde van de Antec Twelve Hundred is namelijk geheel 5,25" breed. Alle HDD cages die er bij worden geleverd zijn 5,25" breed. Nu houden deze "maar" 3 HDDs vast, en wil toch op zijn minst een stuk of 12 HDDs er straks in kwijt kunnen. Het liefst zelfs meer.

De antec heeft in totaliteit gezien 12 5,25" slots. Normaal gezien zijn 9 hiervan in gebruik door de 3 HDD cages en 3 los voor eventueel dvd drives etc. Maar ik kan ook zonder problemen deze slots gebruiken voor het plaatsen van hot swappable HDD cages. Dus gaan we eens kijken welke cages we kunnen vinden.

Zoals ik al aangaf wil ik graag zoveel mogelijk HDDs kunnen plaatsen. M.a.w. er moeten dus zoveel mogelijk HDDs in de HDD cages kwijt kunnen. Gezien de huidige cages van de kast zelf 3 HDDs kwijt kunnen, moet dit dus meer zijn. Ik begon eens te zoeken, en waar beter dan onze eigen pricewatch van Tweakers!
Hier een lijstje van wat ik tot nu toe heb kunnen vinden:

Chenbro SK33502
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1223454334.jpg
Deze cage ondersteunt 5 HDDs, allemaal hot swappable, eigen 80mm fan voor koeling, heeft support voor SAS/SATA 6GB/s en ook nog eens 2 USB 2.0 poorten. Wel vrij prijzig: ¤151,50

Icydock MB455SPF-B Zwart
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1296034195.jpeg
De Icydock MB455SPF-B blijkt een goede te zijn. Ook weer ruimte voor 5 drives, allemaal hot swappable, eigen LED voor iedere HDD, een eigen 80mm fan en SAS/SATA 6GB/s ondersteuning. Prijs: ¤99,-

Raidsonic IB-555SSK
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1296034229.jpeg
De raidsonic IB-555SSK ziet er in eerste instantie niet slecht uit. Ook weer 5 drives, hot swappable, afsluitbaar per HDD en een 80mm fan. Maar helaas, het blijkt dat deze maar 3GB/s ondersteunt per SAS/SATA aansluiting. Een afvaller dus.

Fantec MR-SA3151
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1325862363.jpeg
De Fantec MR-SA3151 is zeker een mooie. 5x afsluitbare HDD drives, hot swappable, eigen LED voor iedere HDD, support voor SAS en SATA 6GB/s en 2x 60MM fans. Daarnaast in mooi zwart, wat natuurlijk past bij de kast. Prijs: ¤109,86

Supermicro CSE-M35TQ
https://ic.tweakimg.net/ext/i/1292243142.jpeg
Deze supermicro is ook geen slechte (op de foto is hij overigens op zijn kant geplaatst). 5 drives, hot swappable, eigen LEDs voor iedere HDD, support voor SAS/SATA 6GB/s en een 92MM fan achterop. Prijs: ¤120,10

Uiteraard ben ik ook even gaan snuffelen op de sites van de fabrikanten zelf. Daar kwam ik uit bij Icydock die meer van dit soort oplossingen blijkt te hebben. Overigens adverteert Icydock op hun site ook met de Twelve Hundred als afbeelding bij deze cages. Een greep uit hun assortiment:

Icydock FlexCage MB975SP-B
http://www.buywee.com/img/p/77-522-large.jpg
Deze Icydock MP975SP-B heeft een mooi zwart afgewerkt design, plaats voor 5 drives, aparte LED voor iedere HDD, een 80MM fan en support voor 6GB/s. Nu komt alleen het probleem, hij is niet te krijgen hier in NL. Er is één shop die hem in zijn prijslijst heeft staan, en dat is pcinhuis.nl voor ¤118,95 maar niet op voorraad. Word een moeilijke ben ik bang.

Icydock FatCage MB155SP-B
http://images.highspeedbackbone.net/skuimages/large/CNET-CRM-101817351.jpg
Deze Icydock MB155SP-B is vergelijkbaar met de 455SPF-B van hierboven, de voorzijde is in ieder geval hetzelfde. 5 HDDs, hot swappable, 6GB/s support en een 92MM fan. Grootste verschil met de 455 is eigenlijk de achterkant. Daar waar de 455 MOLEX aansluitingen gebruikt voor stroom en alle aansluitingen afgeschermd heeft in de cage zelf, heeft de 155 3 SATA power connectors, maar zijn de aansluitingen verder niet afgeschermd. Daarnaast heeft de 455 wat meer aansluitingen qua HDD signals voor de LEDs en controle van de HDDs en backplane. Helaas is deze 155 ook niet echt verkrijgbaar in NL en heb ik nog geen winkel gevonden die deze verkoopt.

Bij Fantec heb ik ook gekeken voor andere oplossingen, alleen bleken deze allemaal niet sneller dan 3GB/s te zijn, dus vielen deze allemaal af. Alle andere merken hadden verder geen andere oplossingen hiervoor, dus dan houd het snel op.

Na al dit gezoek is mijn oog toch gevallen op die van Icydock. Mede wegens de prijs en de afwerking die ik zo zie, lijkt me dat geen verkeerde keuze. Het liefste de MP975SP-B maar ik denk dat we die niet kunnen krijgen hier in NL en moet ik hem al van over de grens gaan halen. Dat zal de prijs ook opdrijven ben ik bang voor. Maar goed, we gaan zoeken.

Als we eenmaal 3 van deze cages kunnen verkrijgen, met eventueel een Icydock MB994SP-4S erbij voor wat SSDs, en dan houd ik nog 2 sloten over, waar ik eventueel nog een 3 bay HDD cage in kan plaatsen. Dan kom ik uit op een totaal van 18 HDDs, zeg even ter grootte van 4TB, is dus 72TB. Dat in een freeNAS omgeving met ZFS in een RaidZ2 of Z3, dan houd ik nog 60 tot 64TB over. Daarnaast natuurlijk wat SSDs voor de cache en ik denk dat ik een behoorlijk interessant systeem kan neerzetten. En hier kan ik wel even mee vooruit, lijkt mij zo.

Misschien toch iets waar we eens voor moeten gaan sparen...

Volgende: Microsofts Windows 9: hun nieuwe topper? 09-'14 Microsofts Windows 9: hun nieuwe topper?
Volgende: My First ESXi Server - Part 1 (UPDATE 7-6-13) 06-'13 My First ESXi Server - Part 1 (UPDATE 7-6-13)

Reacties

Reageren is niet meer mogelijk